Националните отбори на България по волейбол при мъжете и жените 

...
Националните отбори на България по волейбол при мъжете и жените 
Коментари Харесай

България ще бъде част от Лигата на нациите и през 2025 година

Националните тимове на България по волейбол при мъжете и жените  ще останат част от Лигата на нациите и през 2025 година, след като Международната волейболна федерация разгласи разширението на шампионата.

При формирането му през 2018 участващите тимове бяха общо 16 на брой, като те бяха разграничени в две категории - съществени и кандидати. В края на всяко издание най-слабият от кандидатите изпадаше от конкуренцията, а на негово място влизаше един от първенците в континенталните лиги.

От 2025 година броят на участниците ще бъде повишен на 18 и всички тимове към този момент ще бъдат с идентичен статут. Тоест няма да има отбори, които да бъдат защитени от изпадане. Бройката на тимовете ще бъде допълнена с спечелилия от Купата на кандидатите и най-предно класирания тим в международната класация, който не е част от Лигата.

Увеличаването на броя на участниците няма да значи повече мачове за тимовете. Всеки отбор ще играе по 12 срещи против 12 разнообразни тим в границите на предварителната фаза, както е и в този момент. Единствената разлика е, че в този момент тимовете ще бъдат разделяни в три групи по шест във всяка спортна седмица, вместо в две групи по осем. Освен това след втората спортна седмица при мъжете ще има и една почивна седмица, в която няма да има мачове и при двата пола.
 Искаме европейско състезание по волейбол
Искаме европейско състезание по волейбол

Шампионатът през 2026 година дава квота за олимпиадата в Лос Анджелис
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР